انجمن ایرانی ژئومورفولوژی- دانشگاه سیستان و بلوچستان
معرفی دانشکده جغرافیا و برنامه‌ریزی محیطی و گروه ژئومورفولوژی دانشگاه سیستان و بلوچستان، خبر از رضا منصوری

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1399/7/11 | 
بسم الله الرحمن الرحیم
 
 

دانشکده جغرافیا و برنامه‌ریزی محیطی
گروه جغرافیای طبیعی/ ژئومورفولوژی

تاریخچه دانشکده جغرافیا و برنامه‌ریزی محیطی:

گروه جغرافیای دانشگاه سیستان و بلوچستان در سال ۱۳۵۳ در قالب یکی از گروه‌های آموزشی دانشسرای عالی زاهدان تأسیس شد و در سال ۱۳۷۱ با انحلال دانشگاه تربیت معلم زاهدان در قالب دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه سیستان و بلوچستان به فعالیت خود ادامه داد. در ابتدا رشته‌های جغرافیای طبیعی و انسانی در مقطع کارشناسی دایر گردید و سپس رشته دبیری جغرافیا در مقطع کارشناسی تأسیس شد. در سال ۱۳۸۲ با مصوبه دفتر گسترش آموزش عالی، دانشکده علوم‌زمین و جغرافیا تأسیس گشت که با تصویب هیأت رئیسه دانشگاه به دانشکده جغرافیا و برنامه‌ریزی محیطی تغییر نام یافت. دکتر حسین نگارش استاد گروه ژئومورفولوژی به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین اساتید گروه جغرافیای دانشکده جغرافیا و برنامه‌ریزی محیطی دانشگاه سیستان و بلوچستان، همواره در پی پیشرفت و گسترش دانشکده و رشته‌های دایر در آن بوده و با تلاش‌های بی‌شائبه شبانه‌روزی خویش در این راستا نقش بسیار برجسته و اثربخشی ایفا نمودند. نقش پررنگ ایشان در گسترش و اعتلای جایگاه دانشکده و رشته‌های موجود در آن بر همگان آشکار و مشخص است. دکتر نگارش علاوه بر مسئولیت‌های خود در دانشکده (و به‌ویژه به‌‌عنوان رئیس دانشکده طی سال‌های ۱۳۹۷-۱۳۸۴ خورشیدی) در سطح دانشگاه نیز مسئولیت‌های گوناگون و مهمی را متقبل‌شده و با اندیشه دانش‌گستری خویش همواره در مسیر اعتلابخشی دانشگاه تلاش و کوشش فراوان نمودند تا اینکه سرانجام در سال ۱۳۹۷ به افتخار بازنشستگی نائل آمدند. شایان گفتن است دکتر نگارش همچنان با دانشکده و گروه جغرافیای طبیعی/ ژئومورفولوژی ارتباط عملی موثری دارند و این مهم موجب افتخار برای دانشکده و گروه مذکور است. پس از بازنشستگی دکتر نگارش، دکتر حسین یغفوری (دانشیار گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری) به‌عنوان رئیس و معاون پژوهشی دانشکده برگزیده شدند و تاکنون عهده‌دار مسئولیت خویش هستند. همچنین، دکتر جواد بذرافشان (دانشیار گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی) به‌عنوان معاونت آموزشی دانشکده، دکتر زهره هادیانی (استادیار گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری) به‌عنوان مدیرگروه گروه جغرافیای انسانی و دکتر محسن حمیدیان‌پور (استادیار گروه جغرافیای طبیعی/ اقلیم‌شناسی) نیز به‌عنوان مدیرگروه گروه جغرافیای طبیعی در این دانشکده مشغول فعالیت هستند.
 

گروه جغرافیای طبیعی:

این گروه در مقاطع کارشناسی جغرافیا، کارشناسی ارشد آب و هوا شناسی با دو گرایش کاربردی و مخاطرات آب و هوایی، کارشناسی ارشد ژئومورفولوژی با گرایش هیدروژئومورفولوژی و مخاطرات محیطی و در مقطع دکتری ژئومورفولوژی در برنامه‌یزی محیطی و آب و هواشناسی با گرایش مخاطرات آب و هوایی مشغول به فعالیت است. ضمناً رشته کارشناسی ارشد مخاطرات محیطی برای اولین بار در ایران و خاورمیانه توسط این دانشکده کسب مجوز شده و در حال پذیرش دانشجو می‌باشد. در حال حاضر مدیرگروه جغرافیای طبیعی دکتر محسن حمیدیان پور (از گروه جغرافیای طبیعی/ اقلیم‌شناسی) می‌باشند.
 

گروه ژئومورفولوژی:

در حال حاضر گروه ژئومورفولوژی دانشکده جغرافیا و برنامه‌ریزی محیطی دانشگاه سیستان و بلوچستان با پذیرش دانشجو در دو مقطع کارشناسی‌ارشد و دکتری تخصصی مشغول فعالیت است. مشخصات اعضای هیئت علمی این گروه به شرح جدول زیر است.
 
اعضای هیئت علمی گروه ژئومورفولوژی دانشگاه سیستان و بلوچستان
ردیف نام و نام‌خانوادگی مرتبه علمی رشته تحصیلی دانشگاه و سال اخذ مدرک دکتری (Ph.D) ایمیل و آدرس صفحه شخصی
۱ حسین نگارش استاد (بازنشسته) ژئومورفولوژی دانشگاه تربیت مدرس، ۱۳۷۱ H_negareshyahoo.com
http://astaff.usb.ac.ir/Default.aspx?ID=۳۳۹۱&Culture=fa-ir
 
۲ صمد فتوحی دانشیار ژئومورفولوژی دانشگاه اصفهان، ۱۳۸۶ Fotohigep.usb.ac.ir
www.usb.ac.ir/astaff/samadfotoohi
 
۳ رضا منصوری استادیار ژئومورفولوژی دانشگاه شهید بهشتی، ۱۳۹۷ Rezamansourigep.usb.ac.ir
www.usb.ac.ir/astaff/rezamansouri
 
این دانشکده در حال حاضر دارای ۳ رشته تحصیلی در مقطع لیسانس،۷ رشته در مقطع فوق لیسانس و ۴ رشته در مقطع دکتری می باشد.
 

جدول رشتههای تحصیلی و مقاطع آنها:

فهرست رشته‌های دایر در دانشکده به شرح زیر است:
 
ردیف نام رشته مقطع تحصیلی سال شروع دوره
۱ جغرافیا و برنامه ریزی شهری کارشناسی ۱۳۵۳
۲ جغرافیا و برنامه ریزی روستایی کارشناسی ۱۳۸۷
۳ جغرافیای طبیعی کارشناسی ۱۳۸۳
۴ جغرافیا و برنامه ریزی شهری کارشناسی‌ارشد ۱۳۷۸
۵ اقلیم شناسی در برنامه ریزی محیطی کارشناسی‌ارشد ۱۳۸۱
۶ جغرافیا و برنامه ریزی روستایی کارشناسی‌ارشد ۱۳۸۴
۷ جغرافیا و برنامه ریزی توریسم کارشناسی‌ارشد ۱۳۸۷
۸ ژئومورفولوژی (هیدروژئومورفولوژی) کارشناسی‌ارشد ۱۳۸۹
۹ مخاطرات محیطی(گرایش طبیعی) کارشناسی‌ارشد ۱۳۸۹
۱۰ اقلیم شناسی در برنامه ریزی محیطی دکتری ۱۳۸۵
۱۱ جغرافیا و برنامه ریزی شهری دکتری ۱۳۸۹
۱۲ جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دکتری ۱۳۹۱
۱۳ ژئومورفولوژی در برنامه ریزی محیطی دکتری ۱۳۹۱
۱۴ اقلیم شناسی (گرایش مخاطرات آب و هوایی) کارشناسی‌ارشد ۱۳۹۴
 

امکانات گروه

آزمایشگاه ژئومورفولوژی

آزمایشگاه ژئومورفولوژی جهت آشنایی و انجام کار عملی دانشجویان در دروس ژئومورفولوژی ساختمانی، ژئومورفولوژی اقلیمی و دینامیک و همچنین ژئومورفولوژی ایران راه اندازی شده است و با توجه به امکانات موجود، دانشجویان قادر خواهند بود انواع سنگهای رسوبی،آذرین و دگرگونی و همچنین مقاطع تهیه شده از سنگها را در زیر میکروسکوپهای مجهز،به راحتی ببینندو یا دستگاه گرانولومتری(دانه سنجی)و تامی های مربوطه(الک ها)بافت انواع رسوبات و همچنین تعیین محیط تشکیل آنها را انجام دهند.
در این آزمایشگاه تجهیزات زیر موجود می باشد:
  • دستگاه گرانولومتری بهمراه تامی های مربوطه
  • میکروسکوپهای معمولی و پولاریزان
  • انواع سنگهای رسوبی،آذرین و دگرگونی
  • انواع مولاژمربوط به پدیده های ژئومورفولوژی
  • تصاویر ماهواره ای با مقیاس های گوناگون از مناطق مختلف کشور بویژه سواحل دریای عمان
  • انواع عکس های هوایی از قسمت های مختلف کشور در مقیاس های مختلف
  • نقشه های توپوگرافی در مقیاس ۵۰۰۰۰ :۱ استان و۱:۲۵۰۰۰۰پوشش سراسری ایران
  • نقشه های زمین شناسی از گوشه و کنار کشور
  • دستگاه پلانیمتر مکانیکی و دیجیتالی
  • دستگاه کورویمتر
  • ترازوی دیجیتال
  • فشارسنج و ارتفاع سنج
  • دستگاه PH متر
 

 

 

 

 ایستگاه تحقیقاتی هواشناسی

تجهیزات یک ایستگاه هواشناسی کامل سینوپتیک با هزینه ای بالغ بر ۵۰ هزار دلار خریداری و به صورت ایستگاه هواشناسی در محوطه آزاد مجاور دانشکده نصب گردید ، که به صورت مشترک با گروه فیزیک مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
این ابزار که جهت اندازه گیری پارامترهای عمده جوی شامل دما، رطوبت ، بارش ، فشار ، تبخیر و سایر عناصر اصلی جوی است ، با جدید ترین و دقیق ترین فناوری روز دنیا امکان آشنایی دانشجویان دروس مبانی اقلیم شناسی ، میکروکلیماتولو‍‍‍ژی و آب و هوای ایران را در مقطع کارشناسی و درس میکرکلیماتولوژی پیشرفته و تفسیر نقشه ها و نمودارهای اقلیمی دوره کارشناسی ارشد در رشته اقلیم را فراهم خواهد ساخت . همچنین امکان انجام پروژه های تحقیقاتی دوره دکترا و کارشناسی اقلیم شناسی را فراهم می سازد.
علاوه بر آشنایی دانشجویان با روشهای اندازه گیری داده ها در هوا و اقلیم شناسی با تعیین دیده بانی های دانشجویی ، قرائت و انتقال داده ها به رایانه امکان ثبت و آرشیو داده های هواشناسی ایستگاه جهت مطالعات محققین بعدی خواهد بود ، لذا در کنار ثبت داده ها در ایستگاه سینوپتیک شهر زاهدان که در مجاورت فرودگاه قرار دارد . این ایستگاه قادر خواهد بود با توجه به ارتفاع بیشتر و قرار گیری در موقعیت جنوبی تر در مقایسه با آمار ایستگاه سینوپتیک اطلاعات تکمیلی تری را جهت انجام پروژه های مطالعاتی دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی فراهم نماید .
 

آزمایشگاه سنجش از دور، سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) و فتوگرامتری

این آزمایشگاه جهت آشنایی و انجام مهارت های علمی در زمینه های دروس سنجش از دور ، کاربرد عکس های هوایی و ماهواره ای ، کارتوگرافی و نقشه خوانی در مقطع کارشناسی ودرس سیستم اطلاعات جغرافیایی ( GIS ) مورد استفاده قرار می گیرد . تجهیزات آزمایشگاه مشتمل بر ۱۲ دستگاه استریوسکوپ ، مجموعه ابزار کارتوگرافی ، عکس های هوایی ، نقشه ها ی توپوگرافی و تصاویر ماهواره ای می باشد. همچنین با توجه به امکانات سخت افزاری و نرم افزاری موجود سیستم اطلاعات جغرافیایی ، دانشجویان قادر به انجام پروژه هاو تمرینات عملی خود می باشند .
برخی از مهمترین عملیات انجام شده در این آزمایشگاه به قرار زیر است 
  • تهیه انواع نقشه های موضوعی ، پوشش زمین و کاربری اراضی با استفاده از اسناد و مدارک مربوطه
  • تفسیر سه بعدی عکس های هوایی و انجام محاسبات مربوط به پروژه روی عکس
  • آشنایی با فنون نقشه خوانی و تفسیر توپوگرافی روی نقشه های مربوطه
  • انجام پروژه های منابع طبیعی و برنامه ریزی شهری در سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • آشنایی با فنون ترسیم نقشه و کارتوگرافی نقشه های توپوگرافی و موضوعی
  • تعبیر و تفسیر تصاویر و داده های ماهواره ای جهت آشنایی با وضعیت منابع زمینی و عوارض زمین از دیدگاه ژئومرفولوژی منابع آب وخاک ، هیدرولوژی
 
نشانی مطلب در وبگاه انجمن ایرانی ژئومورفولوژی:
http://irangeomorphology.ir/find-1.273.841.fa.html
برگشت به اصل مطلب